Форум Prognozi.com & Igrach.com
септември 04, 2010, 01:56:08 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Търси Вход Регистрация Prognozi.com Igrach.com LIVE CHAT  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Зоновата система на Харингтън  (Прочетена 3234 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Pumi_Pomiara
Jr. Member
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 102

« -: февруари 09, 2006, 23:28:31 »

Зоновата система е въведена от Дан Харингтън в неговата прекрасна книга "Harrington on Hold'em, Volume 2: Endgame". Зоновата система разделя покер турнира на пет различни зони според размера на стака, сравнен с блайндовете. Всяка зона засяга вашата игра и като резултат правилната стратегия се променя драматично. Размера на вашият стак, сравнен с блайндовете е вашето "М". Например: имате 750 чипа и блайндовете са 25 и 50. Това означава, че М = 750/(50+25) = 10.

Зелена зона. М е 20 или повече
В зелената зона всички оръжия са на ваше разположение и можете да играете различни видове стилове. Това е мястото, където искате да бъдете, но трябва да внимавате и да балансирате играта си така, че да продължите да трупате чипове като в същото време ги пазите. Можете да си позволите да играете както супер консервативно, така и много агресивно.

Жълта зона. М е между 10 и 20
Вече не можете да играете консервативен (затворен) покер. Блайндовете започват да нараняват вашия стак и трябва да се отворите и да поемете повече рискове.
Определени типове ръце стават по-малко годни за игра, като ниски двойки и ниски конектори от една боя. Това е поради факта, че на тези ръце им липсват т.нар. Implied Odds, необходими за да излезете на печалба. Стаковете трябва да са големи за да може да постигнете тази цел.

Оранжева зона. М е между 5 и 10
Вече нямате възможност да правите по-сложни ходове. Например не можете да излезете отгоре срещу рейз или рирейз, защото даже да влезете all in, вашият залог няма да бъде достатъчно голям за да уплаши даже най-слабите ръце. Главната ви цел е да действате първи, каквото и да решите да играете (освен ако не държите чудовищна ръка като АА-QQ и AK). Трябва да опитате да запазите своите чипове за all in, като all in ререйз когато сте големия блайнд и очаквате опит за кражба. Това означава, че не трябва да правите маргинални колвания в големия блайнд или малкия блайнд или да се лимпвате с ръце, които изискват подобрение по начина по който може да правите това когато сте в Зелената или Жълтата зона.

Червена зона. М е между 1 и 5
Вашият единствен ход основно е all in. Дори да качите минимално, вие вече сте вързани за пота и не може да се откажете от ръката. Ако вашето "М" е 3 или по-малко, най-вероятно ще се изправите срещу всякакви 2 карти, когато влезете all in. Ниските двойки и ниските конектори от една боя отново могат да бъдат играни, но само като all in ход. Нужно е да откраднете колкото се може повече блайндове и да се надявате да ви провърви ако ви колнат (най-вероятно вие ще сте аудсайдера) или да ви дойде чудовищна ръка и да се надявате да ви колнат. Ако всички до вас са се отказали и се намирате в късна позиция, можете да влезете all in с много ръце; АА-22, всеки две карти от 10 нагоре, А-x, K-x, Q-x, всякакви конектори от една боя и всякакви конектори ако "М" ви е по-малко от 3 (като 9-8 off и подобни).

Мъртва зона. М е по-малко от 1
както се разбира от наименованието, вие сте почти аут от турнира и всеки ход който направите ще бъде моментално колнат. Трябва ви много късмет за да се върнете обратно. Най-важното нещо, което трябва да имате предвид е играта ви преди да влезете в "мъртвата зона". Ако блайндовете са ви изяли до тази позиция значи сте допуснали грешка. Трябва да попадате в мъртвата зона само ако сте загубили голям пот и вашият стак е бил малко по-голям от този на вашият опонент. Сега трябва да действате когато сте първи и преди големия блайнд да е дошъл до вас (това означава да се хвърлите с всякакви две карти при първа възможност). По този начин поне ще има някакъв шанс да излезете само срещу един противник и да се изправите срещу случайна ръка.
Активен
Igrach.com
Administrator
Неактивен Неактивен

Публикации: 10,387

« Отговор #1 -: февруари 10, 2006, 00:17:28 »

Pumi,

ако имаше още един двама като тебе, щяхме всеки ден да печелим фрийроли по 50К - честно! много ти благодаря. писал ли си ми имейл или на skype?

Много си ми любим  Rolling Eyes
Активен

tottenham30
Jr. Member
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 261

« Отговор #2 -: февруари 10, 2006, 02:07:47 »

Много добра статия...като че ли има какво да се
научи от   Harrington on Hold'em, Volume 2.

Аз имам :
"Play Poker Like the Pros" - by Phil Hellmuth-нищо полезно не открих в нея

"The Theory of Poker" - by David Sklansky -отново не мога да кажа
че ми е помогнала с нещо,въпреки че много я препоръчват из форумите

"Hold'Em Poker for Advanced Players"-by David Sklansky, Mason Malmuth
тази книга според мен е изключително ценна,чел съм я около 7 пъти
може и повече,препоръчвам я на всеки играч  на лимит покер

Small Stakes Hold 'em: Winning Big With Expert Play -- by Ed Miller
Тази също много я препоръчват,но не знам дали не се препокриват
нещата със Hold'Em Poker for Advanced Players....

Активен
Preslav
Sr. Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 498

« Отговор #3 -: февруари 13, 2006, 13:57:37 »

Незнам до колко  правилно изчислявам, но ако не попитам пък няма как да се науча.

1.Първа фаза:
Турнира започва (примерно фриирол с 1000 чипа).
Нашето М e = 1000/ (20+10) = 33
т.е - тук можем да си позволим да играем по стратегията "Зарко", а именно да се стремим всеки пъд да виждаме флопа на цена максимум 2 ГБ.
От тук вариянтите са 2:
а) Да натрупаме стак посредством тази стратегия - следователно продължаваме да залагаме на същата система докато сме в зелената зона
б) Да не натрупаме стак и постепенно да влезем в жълтата зона.

2. Втора фаза:
Турнира е в средна фаза и блиндовете вече са примерно 50/100
Хипотетично ако приемем, че разполагаме с 2000 чипа то нашето М ще бъде:
2000/ (100+50)= 13.333
От тук също виждам 2 вариянта:
а) минаваме в тайт стил и започваме да следваме тактиката от играч.ком за печелена на фриироил с ол-ин само със силни ръце - AA, KK, QQ, AKs докато отново не влезем в зелената зона
б) някой ни изгърбва много зловещо и ни праща някъде към оранжево - червената зона.....
т.е: от и идея си нямам поне аз как може да се измъкнем.

Та в тоя ред на мисли въпроса ми е:
Правилно ли разсъждавам или е по добре да почна да играя Монополи? Laughing
Активен

Igrach.com
Administrator
Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: февруари 13, 2006, 14:02:12 »

мда,

мисля че е правилно за фрийроли - аз кажи речи така играх вчера.

Проблема е, че трябва доста опит за да плащаш на всекакви боклуци и да стоиш в зелената зона, ако нямаш много опит в играта.

А като си в червената зона, на всеки чифт в ръка или две картинки си AllIn и господ да е с тебе Smile
Активен

Preditor2
Sr. Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 760

« Отговор #5 -: февруари 15, 2006, 10:49:22 »

Доста полезно е наистина да се систематизират така нещата.Мисля даже да си направя табличка за всяко ниво на чипа в коя зона съм.За да може да се прави бърз технически анализ и съответно, тактическо преорентиране.

Според мен тия работи се усещат в играта, но така систематизирани ти дават увероност и стабилна основа при вземане на решения. А увереноста е доста важна! Laughing
Активен

Preditor2
Preditor2
Sr. Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 760

« Отговор #6 -: февруари 15, 2006, 11:08:51 »

Стамене имам едно питане по 2т. жълта зона.От една страна не трябва да се играе консервативно, а от друга "Определени ръце стават по-малко годни за игра, както ниски двойки и ниски конектори от една боя. .....Стековете трябва да са големи за да може да се постигне тази цел." Това не е ли точно консервативна игра?!? Shocked
Активен

Preditor2
Igrach.com
Administrator
Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: февруари 15, 2006, 11:35:15 »

good point Smile!

мисля че авторът иска да каже, че не трябва да затягаш много (т.е. да играеш само АА-ТТ, АК, АQ), а да влизаш например и с KQ, AT, Ax suited и т.н.

Но всякакви чифтове или конектори трябва да се играят само ако имплайд одс-а са достатъчни - т.е., ако стака на противниците влезнали вече в пота са доста големи. Ей сега ще опиша тази мисъл в нова тема, защото е много важна.

Мерси за въпроса, точно на място беше Smile
Активен

stefo85
Jr. Member
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 50

« Отговор #8 -: март 06, 2006, 22:45:10 »

Определено двете книги на Harrighton са доста интересни, има какво да се научи от тях

аз първата я прочетох и сега почвам втората

доста интересни примери има , различни ситуации

абе  трябва да се прочетат с сигурност
Активен
$2
Newbie

Неактивен Неактивен

Публикации: 2

« Отговор #9 -: ноември 28, 2009, 20:22:55 »

То хубаво това, ама anti - то къде е в цялата работа?
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: